De gemeente Almelo wil de zogenoemde ‘doorbraakmethode’ breed inzetten voor kwetsbare gezinnen in de stad. Vorig jaar werd de methode al met succes bij 25 Almelose gezinnen toegepast.

Bij de doorbraakmethode krijgen gezinnen gecoördineerde en gerichte hulp bij bijvoorbeeld financiële problemen, dreigende huisuitzetting, gezondheidsklachten of alcohol- en drugsverslaving.

Dit in tegenstelling tot de traditionele methode, waarbij er een stapeling is van opeenvolgende zorg- en hulpverleningstrajecten. De doorbraakmethode blijkt in sommige situaties veel beter te werken dan een traditionele aanpak, stelt de gemeente.

375 gezinnen

Waar vorig jaar nog 25 gezinnen in aanmerking kwamen voor deze speciale aanpak, worden dat er nu 375. “Het maakt de hulp beter voor deze gezinnen omdat we samen, gecoördineerd en eerder een doorbraak bereiken”, zegt wethouder Eugène van Mierlo.

“En uiteindelijk scheelt het ook in zorg en hulp en begeleidingskosten per gezin”, vervolgt hij. De gemeente sluit voor de financiering van het project, dat drie jaar gaat duren, een overeenkomst af met het Instituut voor Publieke Waarden (Sohos).

Voorfinanciering

Dit instituut regelt de voorfinanciering van het project. Zo kan de nieuwe methode snel worden ingezet. Of het daadwerkelijk geld gaat besparen, hangt af van het slagen van de aanpak. “Pas dan betaalt de gemeente de kosten voor de inzet van de extra professionals terug.”

De opstartkosten voor de doorbraakmethode maken onderdeel uit van de begroting 2019 van de gemeente Almelo. De doorbraakmethode bespaarde Almelo vorig jaar bijna een half miljoen euro.

Society Impact realiseert de impact bond met de partners. Voor meer informatie: info@societyimpact.nl