Drie ondernemers bij wie kort geleden de dodelijke ziekte ALS werd geconstateerd, hebben een investeringsfonds opgericht voor therapie-ontwikkeling voor deze ziekte.

De oprichters beogen met het fonds Euro 100 miljoen bij elkaar te brengen. Op 19 mei 2014 organiseren ze een ALS Investors Day, waar ze de blauwdruk onthullen van hun aanpak om een verhandelbaar geneesmiddel voor ALS te vinden.

Hoop op behandeling

Het fonds is specifiek gericht op zogenoemde ‘impactinvesteerders’ en niet op de durfkapitalisten die zich toespitsen op de traditionele farma/biotec . Het fonds zet kapitaal in om op twee manieren waarde te creëren: solide investeringsmogelijkheden en tegelijkertijd hoop op behandeling voor de duizenden ALS-patiënten die ieder jaar hun ‘doodvonnis’ krijgen.

Overkoepelend onderzoek

Op dit moment zijn er ruim 8.000 ‘zeldzame ziektes’. Naar de meeste hiervan wordt vooral fundamenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Volgens de initiatiefnemers wordt  niet gekeken naar winstmogelijkheden. Succesvol overkoepelend onderzoek is er nauwelijks omdat volgens hen de kennis ontbreekt om ontdekkingen naar de markt te brengen en omdat het financiële plaatje niet duidelijk is.

Initiatiefnemers

Een van de inititatiefnemers is Bernard Muller. Hij is ondernemer in de maritieme en olie-industrie. Vorig jaar ontving zijn bedrijf de Gouden Gazelle als snelst groeiende onderneming in Nederland. Hij is tevens genomineerd voor EY Entrepreneur of the Year 2014. Robbert Jan Stuit is managing director van een investeringsmaatschappij en ondernemer in onroerend goed en technologie. Hij heeft uitgebreide ervaring met het opbouwen van bedrijven in elke fase van hun levenscyclus. Garmt van Soest is consultant met een sterke achtergrond op het gebied van bedrijfsstrategie en technologie. Hij heeft Fortune-500-bedrijven in Europa en de Verenigde Staten geadviseerd.

Nieuws via Skipr